Vad vill du låna pengar till? Bilköp, renovering av bostad och fritidshus, samla andra lån och köp av semesterresa är de vanligaste anledningarna till att svenskar lånar pengar. Men vad finns det att tänka på när du ska teckna ned dig för att lån?
På låneinstitut som till exempel Expresskredit, kan du ta mindre lån för att bekosta mindre renoveringar i din bostad, eller åka på semester. Detta är även riktigt vanliga anledningar till att låna pengar enligt en ny undersökning.
Lån till renovering, semester och bilköp vanliga
I Expressen skrivs det om hur svenskarna lånar pengar och till vad. Det handlar mestadels om lån för att bekosta bilköp, både nya och begagnade bilar, men även till båtköp, renovering av hem och fritidshus, lån för att betala av flera smålån, för att åka utomlands på semester och för att köpa fordon som motorcykel, fyrhjuling, moped och husbil. Men vad är bra att tänka på innan du faktiskt ansöker om ett lån?
Att låna pengar utan säkerhet
Aftonbladet har en hel artikelserie om olika typer av lån och där går det att läsa om hur ett privatlån läggs upp och vad betydelsen av ”utan säkerhet” innebär:
- Eftersom du lånar utan säkerhet är maxtaket för hur mycket du får låna mycket lägre än för exempelvis ett bolån, där du pantsätter din bostad.
- Samtidigt är räntan för blancolånet ofta högre på grund av avsaknaden av säkerhet. Räntespannet kan sträcka sig från tre procent upp mot 22 procent.
- Låneformen används oftast för att renovera hemma eller ha råd med en kontantinsats till en ny bostad, tidigare kallat topplån.
- Det är väldigt olika mellan banker och bankinstitut hur mycket du får låna. Spannet brukar går från 5 000 kronor och upp till 500 000 kronor. Allra vanligast är att maxtaket stannar kring 200 000 kronor.
Källa: Aftonbladet
Fler amorterar sina lån
Samtidigt går det i SVT att läsa om hur svenskarna tycks låna mindre just nu än tidigare, och i stället ser till att amortera på sina lån. I och med att Finansinspektionen skärpte amorteringskravet ytterligare för något år sedan har en slags amorteringskultur växt fram. Mer om detta går det att läsa om här.